Nieuwe producten archief 2007

01-02-2007

nieuwe boeken

We hebben weer een aantal nieuwe boeken in onze boekenkast.

Sterrenkind

Na de zomervakantie gaat Tineke naar een nieuwe klas en krijgt ze een nieuwe juf. Alle kinderen mogen in de kring vertellen wat ze hebben meegemaakt in de vakantie. Tineke vertelt dat ze heel verdrietig is omdat haar broertje Michiel in de vakantie is gestorven. Hij was al heel lang ziek. De kinderen zijn erg onder de indruk van het verhaal van Tineke. Aan de hand van hun eigen ervaringen praten ze samen met de juf over wat er met een mens gebeurt als hij sterft.

lieve oma pluis: Dick Bruna

Oma Pluis is doodgegaan en Nijntje heeft veel verdriet. Oma wordt thuis opgebaard en de begrafenis vindt plaats op een rustig plekje in het bos. Ten slotte zien we Nijntje plantjes brengen naar het graf. Een moeilijk thema dat op lichtvoetige en directe wijze beschreven is en aansluit bij de kinderlijke belevingswereld. De tekst op rijm (rijmschema abcb) is beknopt en leest prettig voor. Qua uitvoering is het een écht Bruna-boek: een heldere tekenstijl, het gebruik van veelal primaire kleuren en een zwarte omkadering. Het boek kan zeker in een behoefte voorzien en is voor te lezen vanaf ca. 2 jaar. Winnaar van een Zilveren Griffel 1996.
(Biblion recensie, Marij van de Ven.)

Derk das blijft altijd bij ons:

Prentenboek over Derk Das, die voelt dat hij spoedig zal sterven. Als dat inderdaad gebeurt (hij droomt van een doorgang door een lange tunnel), zijn alle dieren erg verdrietig, maar later herinneren ze zich allerlei dingen die ze van Das geleerd hebben. Ze verwerken hun verdriet door samen te praten over hun vriend. Mooie, kleine illustraties bij de tekst op de linkerpagina; grote, wit omkaderde prenten op de rechterbladzijde. Alle platen zijn mijn opa en de kersenboom:


Als hij aan zijn opa denkt, moet Tonino -hij is dan een jaar of tien- 'terugdenken aan de dag waarop hij mij leerde het ademen van de bomen te horen'. Nog veel meer heeft hij van zijn opa geleerd die als tuinman dicht bij de planten en dieren stond. Een vrolijk en ook droevig verhaal. Vrolijk vanwege het onconventionele optreden van opa, vaak samen met zijn kleinzoon; droevig omdat al in het begin van het boek oma overlijdt. En naarmate het 

bezoek aan de hemel


Toen Paco nog maar twee was zou hij een zusje krijgen. Hij kon niet wachten en op een dag werd hij naar oma en opa gebracht met de belofte dat Asha er zou zijn als hij weer naar huis zou komen. Maar toen zijn ouders hem kwamen halen, had niemand het meer over Asha en toen ze thuiskwamen lag er geen baby in de wieg zoals mam beloofd had. Pas heel veel later vertelde zijn moeder hem dat Asha heel snel weer terug was gegaan naar de hemel. Ze gaf hem een foto van een mooi babymeisje.

Paco is tot vandaag nog boos dat ze hem zijn enige zusje niet hebben laten zien op die ene dag dat ze geleefd heeft. En zijn moeder heeft er spijt van dat ze hem niet mee genomen heeft naar het ziekenhuis toen ze het zieltje van Asha vrij lieten en haar terug lieten vliegen naar de hemel.
‘Een bezoek aan de hemel’ is geschreven om Paco een glimp te geven van zijn zusje dat het hij zo graag had willen kennen. Het boek gaat ook over Theo, een jongeman die gek was op oude Corvettes, die de tofste hamburgertent van het hele universum wilde opzetten. Zijn zus is was heel kwaad dat hij de planeet moest verlaten voordat hij zijn dromen waar kunnen maken.
Als Paco een auto-ongeluk krijgt en in coma raakt, komt het zusje dat hij nooit gezien heeft hem ophalen om een kijkje in de hemel te nemen. Daar is het heel anders dan de meeste mensen denken. Eigenlijk is het daar leuker dan op de aarde maar Paco moet beslissen of hij beter wil worden en teruggaat naar zijn ouders of dat hij bij zijn zusje en haar vriendjes wil blijven.


een stoel in de hemel

Bram heeft verdriet. Zijn beste vriendje Boris is overleden. Bram gaat met zijn vader en moeder en alle kinderen uit groep drie naar de kerk en naar de begraafplaats. Boris wordt begraven, maar eigenlijk is hij nu bij God, weet Bram. Daar heeft Boris het goed. Bram moet vaak aan Boris denken. Hij mist hem als hij jarig is, en als de fotograaf op school komt. De vorige keer was Boris er nog bij. De korte verhalen over Bram laten zien dat ook een 

de ballonreis

Een kleine jongen (4 a 5 jaar) heeft een opa van wie hij erg veel houdt. Samen doen ze van alles, opa kan goed spelen en luisteren en met opa kan hij lachen. Nadat ze mensen in een luchtballon zien, droomt de jongen van opa in een luchtballon. De volgende dag ligt opa in het ziekenhuis want hij is 'ziek geworden in zijn hoofd'. De jongen bezoekt hem op de Intensive Care en droomt die nacht opnieuw van opa in een luchtballon. De volgende morgen 

Eva in het land van de verloren zusjes:

Elisa is Eva's grote zus. De mensen zeggen dat Elisa en Eva onafscheidelijk zijn, maar de mensen zeggen zoveel. Want nu is Elisa gestorven ... Eva is naar het land van de verloren zusjes gegaan. Een aangrijpend prentenboek over het omgaan met de dood van je zusje.