Cremeren

Als u uw dierbare wilt laten cremeren dan zijn er in regio Schiedam en Rotterdam diverse crematoria waaruit u een keuze kunt maken.

In de meeste crematoria zijn er diverse arrangementen te boeken. Zo kunt u ervoor kiezen de afscheidsplechtigheid voorafgaand aan de crematie in de aula plaats te laten vinden en de condoleance achteraf in de koffiekamer van het crematorium. De meeste crematoria bieden mogelijkheden voor kleine en grote gezelschappen.

 

Voor degene die het graag sober en eenvoudig houden, is alleen cremeren ook een optie.

 

Omdat sommige mensen tot het laatste moment bij hun dierbare willen zijn, is het vaak mogelijk de overledene te begeleiden naar de ovenruimte.

 

CREMATIESTEENTJE

Er wordt heel secuur omgegaan met de as van een overledene. Vlak voor het crematieproces wordt er een vuurvast crematiesteentje op de kist gelegd, voorzien van een uniek nummer. Dit steentje blijft in tact en wordt na de crematie bij de as gevoegd. Op deze manier kan te allen tijde gecontroleerd worden van wie de as is.

 

ASBESTEMMING

Crematoria zijn verplicht de as een maand voor de nabestaanden te bewaren. In deze periode ontvangen de nabestaanden een brief waarin zij aan kunnen geven wat zij daarna met de as willen doen. Per crematorium verschillen de mogelijkheden en daarbij horende kosten. Globaal worden vaak de volgende keuzes geboden:

  • uitstrooien op een strooiveld van het crematorium met of zonder familie
  • uitstrooien op zee met of zonder familie
  • bijzetten in een columbarium, urnenmuur, urnentuin of iets dergelijks
  • meenemen door nabestaanden, zodat zij zelf kunnen beslissen wat zij met de as willen doen

 

Tegenwoordig is het toegestaan de as te splitsen in kleinere hoeveelheden. Dat maakt het voor nabestaanden met verschillende wensen mogelijk aan al deze wensen tegemoet te komen. Zo kan een deel van de as verwerkt worden in een sieraad door de ene persoon, kan een ander beslissen een deel in een urn in huis te plaatsen en kan weer een ander deel verstrooid worden op een voor de overledene belangrijke plek.

 

De Vlinder Uitvaartverzorging verzorgt met name uitvaarten in Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam-Zuid, maar ook buiten deze regio zijn Esther en Kim u graag van dienst.