Uitvaartmuziek

Muziek is een bijzonder fenomeen. Het kan zo bij je binnenkomen dat je spontaan kippenvel krijgt. Je kan er blij van worden, verdrietig, melancholisch, het kan ook een kalmerende uitwerking op je hebben. Luisteren naar muziek kan emoties versterken.

Muziek is emotie, evenals het maken van muziek. Liedjes worden vaak pas geloofwaardig als ze met passie worden gespeeld of gezongen. Het hoeft dan vaak niet eens perfect te zijn. Als je merkt dat het recht uit het hart komt, komt het ook recht in het hart binnen.

 

Dit zorgt ervoor dat muziek tijdens een uitvaart een belangrijke rol kan spelen. Het kan troost bieden om in de dagen voorafgaand aan de uitvaart te zoeken naar muziek die de juiste snaar raakt tijdens de uitvaart. Welke nummers passend zijn, is heel persoonlijk. Het kan mooi zijn naar muziek te luisteren waar de overledene van genoot of een songtekst te horen die woorden geeft aan het gevoel dat overheerst bij de nabestaanden. Muziek kan ook een aanvulling zijn op hetgeen de sprekers vertellen, doordat de nummers kleven aan een herinnering die gedeeld wordt of doordat ze de sfeer versterken die de verteller zojuist heeft neergezet.  

Er zijn dan ook geen regels als het over muziek gaat. Als u vindt dat het kan, dan kan het ook.

 

LIVE MUZIEK TIJDENS EEN UITVAART

Wist u dat live muziek heel goed mogelijk is tijdens een uitvaart?

Wellicht is er in de familie iemand die graag wat zou willen zingen of was de overledene lid van een koor dat een mooi lied ten gehore zou willen brengen. Op veel uitvaartlocaties is een vleugel aanwezig waarvan gebruik gemaakt kan worden.

Heeft u niet zo’n muzikale omgeving, maar spreekt het idee van live muziek u wel aan, dan is het ook mogelijk professionele muzikanten in te huren. Er zijn zelfs bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in live uitvaartmuziek en aan veel wensen tegemoet kunnen komen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat zij samenwerken met een familielid, door iemand live te begeleiden met piano of gitaar.

 

TER INSPIRATIE

Het kan lastig zijn de juiste nummers te vinden voor de uitvaart. Bijvoorbeeld omdat u graag een nummer zou willen gebruiken van die ene artiest of band waar de overledene zo gek op was, maar u het repertoire niet goed genoeg kent. Of omdat u de muziek in uw hoofd wel hoort, maar geen idee heeft hoe het nummer heet en wie de uitvoerende artiest is.

 

Een kijkje in de cd collectie of play list van de overledene kan misschien helpen. Het is ook mogelijk ideeën op te doen op internet of met behulp van Spotify, omdat u hier niet alleen op naam van de artiest en titel kunt zoeken, maar ook op genre of op een stukje songtekst.

Sommige uitvaartlocaties beschikken over een online muziekboek, wat u rustig kunt bekijken en beluisteren.